Paleo Diet for Danskere

Standard

Hvis du virkelig vil være Sund, Stærk og Rask, så gør dig selv en tjeneste og læs videre! Normalt skriver jeg ikke på dansk, men imorges blev jeg inspireret til at skive om palæo eller paleo dieten som en veninde skrev og fortalte mig nu også har fundet følgere  i Danmark. Jeg har før skrevet mine meninger om denne diet på engelsk. Vil lige sige at hvis min “Amerikanske accent” kommer igennem – så er det fordi jeg har boet herovre i mange år. Mit første møde med denne diet var på vej hjem fra Danmark i år, ombord på flyet, hvor jeg sad ved siden af en vegetar. Vi kom i god snak omkring mad og sundhed og han fortalte mig om denne diet. Det er mit mål at overbevise dig om at denne diet først of fremmest er en rigtig dårlig ide for dit helbred – men derefter give dig en anden vej som er langt bedre for din krop, som ikke alene vil holde dig i top form, men også give dit helbred og immun forsvar det som det virkelig har brug for. Lad mig begynde med lidt historisk baggrund:

Denne stenalder æra var “en periode på omkring 2,5 millioner års varighed, der endte omkring 10.000 år siden med udvikling af landbruget.” Palæolitisk mennesket levede til en gennemsnits alder af 33 år. Hvis de overlevede efter 15 års alderen steg deres levealder! Disse mennesker havde perioder med og uden mad. De havde bestemt ikke adgang til vores moderne supermarkeder eller var i stand til at få frugt og grønt fløjet ind fra hele verden. De fik heller ikke serveret aspares svøbt i bacon, som jeg har set på adskillige Paleo sider, eller brownies til dessert. 

En stenalder kost er en hvor man spiser hovedsagelig fisk, græs-fodret græs rejst kød, grøntsager, frugt, svampe, rødder og nødder og udelukker korn, mælkeprodukter, bælgfrugter, salt, raffineret sukker og forarbejdede olier. (Hvis man skal spise kød så vil økologisk græs-fodret/opdrættet kød være det sundeste.) Her i USA kommer 98% af vores kød fra “Factory Farms” hvor dyrene er sprøjtet fuld af hormoner, antibiotica, og spiser pesticider gennem alt det majs/korn som de udelukket bliver fodret i deres forfærdelige torturkamre. (Dette er værd at huske på næste gang du besøger USA! Jeg vil foreslå en lang tur udenom McDonalds og andre diverse burger steder!) MEN endnu vigtigere end dette er hvad vi idag ved om effekten af animalske proteiner på menneskers sundhed!

Dr. T. Colin Campbell‘s forskning på menneskers sundhed og kost, skrevet om i bogen, “The China Study” – som er den største undersøgelse lavet nogensinde på menneskers sundhed og kost i verden. Dr. Campbell’s forskning viser tydeligt de katastrofale virkninger af protein indtag igen og igen for alle vestlige typer sygdomme (hjertesygdomme, diabetes, kræft, knogleskørhed for bare at nævne nogle få). Proteinindtag, selv i mindre mængder, har vist sig at øge og fremme kræft vækst og udvikling. Undersøgelserne i bogen kommer ikke blot fra Kina, men fra over hele verden. Hvor mange af os ved, hvad et indtag på fem til ti procent eller mindre ligner? Det er det beløb som han siger at vi skal holde os til dagligt. De fleste mennesker indtager 17% dagligt, men hvis du går på en Paleo diæt så kommer dit protein indtag op på mindst 22-30%. Dette var ikke blot en enkelt undersøgelse! Dette var et 29-årigt studie og undersøgelse! Hvis du ikke har læst bogen, “The China Study”, så vil jeg højt anbefale at du bestiller en kopi – hvis dit engelske er i orden! Jeg lover dig, at det vil være din tid værd!

Jeg vil tage dig på en lille hurtig historie rundtur nu da vi har været tilbage i stenaldertiden fordi nogle af historiens stærkeste mænd (og kvinder) bestemt ikke  var på nogen Paleo diet. Hvis du virkelig vil være stærk og  sund så se på de romerske gladiatorer!

Dr. McDougall skriver: “Analyse af deres knogler for calcium, strontium og zink viste, at den intense, krigere fulgte en i det væsentlige vegansk kost. I moderne konti henviste de gladiatorer som hordearii, eller byg ​​mænd, da byg tilvejebragt det meste af de næringsstoffer, der gav deres bemærkelsesværdigt stærke muskler og knogler styrke og udholdenhed til at konkurrere i den ultimative sport af liv og død. “(The Starch Solution, p.12) Han skriver også, “Cæsars legioner klagede, når de havde for meget kød i deres kost og foretrak at gøre deres kampe på korn/majs.” Grunden til dette er indlysende, fordi det tager så meget mere energi for kroppen at nedbryde kødet, og så er det overladt til at rådne i tarmene i dage og ugevis! 

Et andet eksempel på den “virkelige Palæolitisk kost”, som Dr. McDougall giver, er Inka krigerne, der ville skifte fra kartofler til quinoa for styrke forud for deres kampe. Tro mig, disse fyre var ingen svæklinge, bare fordi de var på en kartoffel, grøntsag eller quinoa kost!

Hvis du er en atlet som forsøger at øge din præstation, hvorfor ikke se på dem, der er på en plante-baseret vegansk kost som verdens stærkeste mand, en tysker?! Han hedder Patrik Baboumian. Der er et interview med ham på YouTube som hedder “The Evolution of Man: Patrik Baboumian” hvor han taler om sin plante baserede veganske diet. 

Patrik Baboumian

Fra Wikipedia, fik jeg disse  bemærkelsesværdige oplysninger:
“A 2011 ranking af US News & World Report, der involverer et panel af 22 eksperter, rangerede Paleo kost lavest af de 20 diæter evalueret baseret på faktorer som sundhed, vægttab og let at følge. Disse resultater blev gentaget i 2012-undersøgelsen, hvor kosten placeret 24 ud af 24, hvorefter deres eksperter “tog spørgsmålet med kosten på hver foranstaltning”. Men en ekspert involveret i rangordningen udtalte, at en “ægte Paleo kost kan være en stor mulighed: meget magert, rent kød, masser af vilde planter. De moderne tilnærmelser … er langt fra det. “Han tilføjede hurtigt, at” duplikere sådan et regime i moderne tid vil være vanskeligt. “

Hvis du virkelig ønsker at ligne en moderne sund plante-baserede vegansk kriger, så tjek Derek Tresize og læs hvad han har at sige om dette:

Derek Tresize

Derek Tresize fortæller, “Jeg var temmelig meget en rød-kød, kylling og broccoli fyr før, hvilket er hvad du ser en masse af de styrke trænere gør. Så jeg begyndte at lære om de negative effekter af animalsk protein på kroppen, og  jeg troede, jeg ville give [en plantebaseret diet] et forsøg. Lige fra at læse Dr. Campbells “The China Study”, Dr. Fuhrman bog,  “Eat to Live”, hører du igen og igen om kræft, hjertesygdomme, diabetes, autoimmune sygdomme, betydelige problemer, som rammer millioner af mennesker [pga animalske produkter]. Hjertesygdomme og kræft findes i min familie. Så jeg prøvede at gå 30 dage uden at røre [animalske produkter], og jeg bemærkede straks, bortset fra mad cravings, jeg følte mig meget renere. Det er det bedste ord – du føler dig renere indeni. Så efter de 30 dage, gik jeg tilbage til at forsøge at spise de fødevarer igen, og de gjorde mig virkelig syg. Så det var lidt af en brat opvågning. Først tabte jeg et ton af vægt, men det var kropsfedt. Det gik fra 12 procent til syv procent over et par måneder, hvilket er et enormt fald. Jeg havde ikke været i stand til at gøre det med en valle protein kost, eller med tonsvis af cardio. Men blot ved at ændre hvad jeg spiste, forsvandt fedtet. Jeg lavede nogle udholdenheds ting på det tidspunkt, men da jeg kom tilbage til løft, sandsynligvis seks måneder efter, når jeg havde fået min skridtlængde tilbage, bemærkede jeg, at jeg var en hel del stærkere end jeg var i forvejen! Først overraskede det mig , men nu gør det ikke. Jo mere jeg ved, jo mere indser jeg, at det er den ideelle kost, at vi er bygget til. Bare baseret på vores fysiologi, baseret på vores fordøjelsessystem,  så er vi virkelig gearet til at nedbryde plantemateriale. Jeg kiggede på alle de medicinske undersøgelser og sygdom satser. Mennesker, der spiser en plantebaseret kost er sundere!”

En tredje person som er værd at kikke på er James “Lightning” Wilks, som er en højtydende atlet som blev valgt til Sæson 9 af Ultimate Fighter – UK vs USA. Han er medlem af UFC (Ultimate Fighting Champion) og han taler også med “The Discerning Brute” på YouTube. Lyt til, hvad James har at sige om Ældste stenalder kost! “Wilks hævder, at to uger efter han stoppede med at spise kød, løftede han mere vægt end nogensinde i sit liv.”

I sidste ende, på en plante-baseret vegansk kost kan du spise så meget som du vil uden at skulle tælle kalorier eller bekymre sig. En kost af stivelse og grøntsager vil tilfredsstille din appetit, holde dig trim, fit, sund og stærk, støtte en levetid på sundhed og velvære med ingen grund til at bekymre sig om hjertesygdomme og kræft!

Jeg ønsker dig al mulig sundhed! Varme hilsner, Nina

About urbanveganchic

I'm an urban chic woman, who is passionate about educating others about the benefits of a whole foods, plant-based vegan diet, cancer prevention & survival, as well as art & life. I love adventures and travel. As an artist and a teacher, I care deeply about healthy living, being a conscious steward of our planet, and being kind & respectful towards animals. Learning about a vegan plant-based diet has been like discovering a new country and falling in love with it, so if I sound like I'm enamored you now know why! As a world traveler, I truly wish I had discovered this beautiful new country twenty years ago! Better late than never, as they say, cause there's no going back now! Born and raised in Scandinavia. Proud owner of a tripod cat & a foxy little pup. Speak four languages...some better than others. Working on the fifth one. We are all either part of the problem or the solution! Health & Happiness to you! ~UrbanVeganChic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s